Iratkozzon fel hírlevelünkre!Keresés az oldalakon

Művelődési központ

A hónap műtárgya 2018. június


Lamberg-kastély makett (1766-os állapot)

A Fellner Jakab által tervezett móri Lamberg-kastély a magyar barokk kastélyépítészet egyik remek, szerkezetileg teljesen eredeti állapotában megmaradt alkotása. 1762-1766 között építtette gróf Lamberg Ferenc Antal. Az építkezést 1763-ban erős földrengés szakította meg, károkat okozva a már szerkezetkész épületben. A kastély 1766-tól a Lamberg család nyári, 1815 után állandó rezidenciája volt.

A kastély eredetileg három, egymástól külön álló épületből tevődött össze: az egyemeletes főépület volt a grófi család lakóhelye, az arra merőlegesen elhelyezkedő két földszintes oldalszárnyban cselédlakások és különböző kiszolgáló helyiségek kaptak helyet. A három épület egy, a piactér (mai Szent István tér) felőli oldalán nyitott udvart vett körül.


1810. január 14-én Mórt nagy erejű földrengés rázta meg, amely a település valamennyi épületét többé-kevésbé megrongálta. A Lamberg-kastély is jelentős károkat szenvedett. Az első emelet, a két oldalszárny és a kerti rész is megsérült, az óra melletti nagy kövek az udvarra zuhantak. A helyreállítási munkálatok mellett ekkor néhány módosítást is végrehajtottak. Az addig külön álló három épületet összekötötték egymással: két kis negyed köríves folyosóval a főépülethez kapcsolták az oldalszárnyakat. Ekkor épült meg a piactér felől a barokk kerítésfal is, középen egy szélesebb behajtóval a járművek számára, két oldalán egy-egy személyi bejáróval, valamint a két manzárdtetős kapusházikóval. Ezáltal kialakult a jelenleg is látható zárt kastélyudvar.


  

A makettet a Lamberg-kastély Kulturális Központ, Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás barokk szobájának előterében tekinthetik meg a látogatók.


Tetszett? Ossza meg másokkal is!