Kastély, Múzeum

A hónap műtárgya 2019. április

A Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás áprilisi műtárgya

A hónap műtárgya-sorozat célja, hogy az érdeklődőknek minden hónapban egy-egy kiemelkedő műtárgyat mutasson be, melyeket a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg a Lamberg-kastélyban.

Mezőgazdasági eszközök – Szent György nap

A hónap leginkább figyelemmel kísért napja az április 24-i Szent György-nap. Ezt a napot a korábbi évszázadokban Európa nagy részén a tavasz kezdeteként tartották számon. A sárkányt legyőző – később szentté avatott – György vitéz Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendett, nevét számos település viseli.

Szent György napja a paraszti kalendáriumok egyik legjelesebb napja volt. Időjósló és termésjósló megfigyelések kapcsolódtak hozzá: „Ist Georgi warm und schön, wird man noch rauches Wetter sehen” – Ha György napján szép idő és meleg van, akkor még várható rossz idő.

A búza április végi állapotából következtetni lehetett a várható termésre. Ha a gabona már akkora volt, hogy a varjú nem látszott ki belőle Szent György napján, akkor jó gabonatermést lehetett várni: „Ist das Korn so hoch, dass sich ein Raabe darin verstecken kann, so gibt es ein gutes Getreide Jahr.”

„Sind die Raabe am Georgi blind, so freut sich Mann und Kind.” – Ha vakok a varjúk György napkor – vagyis nem látszanak ki a vetésből – akkor örül felnőtt és gyerek.

A tavaszi munkák közül a különböző termények vetése kapcsolódott Szent György hetéhez. Ilyenkor vetették a krumplit, az uborkát, a babot, valamint március - április volt a gyümölcsfák metszésének is az ideje.

A mezőgazdaságban használatos műtárgyakat a Lamberg-kastély Kulturális Központ, Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás Sváb tájházában tekinthetik meg a látogatók.