Kastély, Múzeum

A hónap műtárgya 2019. június

A Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás júniusi műtárgya

A hónap műtárgya-sorozat célja, hogy az érdeklődőknek minden hónapban egy-egy kiemelkedő műtárgyat mutasson be, melyeket a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg a Lamberg-kastélyban.

 

Dr. Zimmermann Ágoston és Dr. Zimmermann Gusztáv: Háziállatok anatomiája 

Dr. Zimmermann Ágoston biológus, állatorvos és egyetemi tanár Móron született 1875-ben. 1922-től az MTA tagja volt. Tudományos tevékenysége az anatómia, a szövettan és a fejlődéstan szinte valamennyi területére kiterjedt. Szakterületén kiemelkedő érdemeket szerzett.  A háború után kényszernyugdíjazták, de továbbra is a tudományos élet aktív tagja maradt. Íróasztala mellett „erős kötelességérzettel és igazi tudós következetességgel” szinte haláláig dolgozott. Nyugdíjas évei alatt is számtalan tudományos munkája került az érdeklődők elé. Koronás arany érdemkereszttel, majd 1957-ben életműve elismeréseként Kossuth-díjjal tüntették ki.

Egyik nagy erénye volt a kötelességtudat és a vele járó következetesség. Jelmondata: „Spare, lerne, leiste was, / Hast du, weisst du, bist du was” – „Takarékoskodj, tanulj, tégy meg mindent, / akkor lesz valamid, tudsz valamit, leszel valaki.”

Több száz szakcikke és számos könyve jelent meg, melyek közül néhányat már fiával, Zimmermann Gusztáv állatorvossal írt, aki szintén egyetemi tanár, és az állatorvostudományok kandidátusa volt.

 A képen látható „Háziállatok Anatomiája” című könyv kettejük munkája, amely 1938-ban jelent meg és már a mű harmadik kiadása volt.

Az első kettő a nagy sikerre való tekintettel hamar elfogyott. A harmadikat már ketten rendezték sajtó alá, kiegészítve több, azóta hozzáférhetővé vált adattal és az új nemzetközi anatómiai elnevezési rendszer figyelembe vételével.

A könyvet a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás Dr. Zimmermann Ágoston emlékszobájában tekinthetik meg a látogatók.

Forrás: internet  "Háziállatok Anatomiája” című könyv