Kastély, Múzeum

A hónap műtárgya 2018. december

A Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás decemberi műtárgya

A hónap műtárgya-sorozat célja, hogy az érdeklődőknek minden hónapban egy-egy kiemelkedő műtárgyat mutasson be, melyeket a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg a Lamberg-kastélyban.

 

A kastély barokk kályhája

A cserépkályha jellegzetesen közép-európai fűtőberendezés. Kezdetben a főúri rétegek kényelmét szolgálta, majd elterjedt a polgárság és a parasztság körében is.

A mai cserépkályhák ősét a 12-13. században német és svájci mesteremberek folyamatos kísérletezés eredményeképpen építették fel először. Kezdetben a többcélú kemencékhez hasonlóan agyagból készült kályhák falára cseréptányérokat tapasztottak, ami jobban megtartotta a meleget, és ezzel növelték a fűtőteljesítményt. Később külön erre a célra kifejlesztett kályhaszemekből – amelyek a mai égetett kerámiából készült kályhacsempék elődei voltak – építették a kályhákat. Hallatlan népszerűsége következtében hihetetlenül gazdag forma- és színvilága alakult ki a cserépkályháknak és a kandallóknak.

A kastély barokk kályhája:

A barokk szerkesztés, a barokk kastélyok, kúriák térsora, az úgynevezett enfiládos térsor egyik jellemző jegye a kályhafülke, ahol helyet kaptak a kályhák. A barokk térben a tüzelőteret elkülönítették az lakótértől, ennek érdekében tüzelőfülkéket, folyosókat hoztak létre.

Tüzelőtér a kastélyban:

A felhasználandó tüzelőanyag határozza meg a kályha belső kialakítását, falvastagságát és ajtóinak számát, elhelyezési módját.

Az agyagkályhákat anyaguk szerint osztályozzák:

1. A közönséges színes agyagkályha

2. Az engóbozott

3. A fajansz kályhák

4. Majolika kályha

Szebényi Judit restaurátor tervezte és építette azt a kályhát, amit a látogatók a Lamberg-kastély Kulturális Központ, Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás Barokk szobájában tekinthetnek meg.