Kastély, Múzeum

A hónap műtárgya 2018. október

A Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás októberi műtárgya

A hónap műtárgya-sorozat célja, hogy az érdeklődőknek minden hónapban egy-egy kiemelkedő műtárgyat mutasson be, melyeket a Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás tárlataiban tekinthetnek meg a Lamberg-kastélyban.

Bodnár eszközök (gyaluk)

A móriak számára az év legfontosabb hónapja az október, hiszen ilyenkor érett be egész éves munkájuk gyümölcse, a szőlő. A szüret, amelyre rokonokat, barátokat, ismerősöket hívtak meg, igazi ünnepszámba ment. Kezdetét az elöljáróság határozta meg a csőszök és csőszlegények javaslatának figyelembevételével, de legtöbbször az október 15-i Teréz nap után volt szabad elkezdeni.

A szőlőhegyeket szüretelők vidám hangja töltötte be. Mindenki beállt egy sorba és kézzel letépve, vagy bicskával levágva a fürtöket a vödörbe rakta. Ha megtelt a kanna, hívták a puttonyost: „Putn! Putn!” felkiálltással. A kádba borított és ledarált szőlőt vödrökkel a kocsin elhelyezett lajtba töltötték. A termést a présházhoz vitték, ahol emelőfák segítségével a lajtot a döntőállványra gurították, amely alatt már elhelyezték a deszkából vályúszerúen kialakított lejtős csúszdát. Ezen keresztül a kinyitott tetejű lajtból a cefre a présházban elhelyezett kádba ömlött. A nagy kádba egy fűzfakosarat tettek, amibe a tiszta must belefolyt. Innen egy fából készült, egyfülű mérőedénnyel kimérték és a kétfülű szintén fa kármentővel a hordóhoz vitték. Ott a tőtikén keresztül a hordóba töltötték.

A hordókat a bodnárok – más néven kádárok, vagy pintérek készítették. Többféle, a borászathoz kapcsolódó faedénytípus került ki a kezük alól, mint a vödrök, köpülők, puttonyok, hordók, kádak és vékák. Régies elnevezésük ennek okán „borkötő” volt. Az eredetileg kizárólag tölgyfából készülő edények az oldalsó, azaz a donga darabokból, a fenékből és az egészet összefogó abroncsból állnak, amelyeket különféle speciális eszközök és sablonok segítségével alakítottak ki.

Október havi műtárgyaink ezen szerszámok néhány darabját szemléltetik

Balról az ún. stráfgyalu, vagy cimándli, amely a dongák külső gyalulására szolgál.

Középen az ún. gárbgyalu, amellyel a hordó fejrészének befenekelés utáni simítását végezték.

Jobbról pedig az ún. csínvágó gyalu, amelyet az egyenes és görbe dongájú edények készítésekor alkalmaztak. A kádárok használták a hordótető és a hordófenék dongákba való beillesztésére. Ezzel a szerszámmal a dongagyűrűbe „csínt,” - árkot - gyalultak.

A műtárgyat a Lamberg-kastély Kulturális Központ, Móri Emléktár és Művészeti Kiállítás Sváb tájházában tekinthetik meg a látogatók.